Nieuws van Inner©Image

November 2020

Het is herfst. De bladeren vallen weer. De natuur maakt zich klaar voor de winter. Dit is echt de tijd om thuis lekker warm te gaan tekenen. Om al tekenend tot rust te komen. Hiervoor leent deze tekenopdracht zich prima. Door een blad(deren) als basis te nemen voor de tekening waar je fantasie geprikkeld wordt. Als eerste stap wordt alles op papier gekaderd, om vervolgens je fantasie en creativiteit de vrije loop te geven.

Tekenen met bladeren.

 

 

PDF: drie Japanse notenboom bladeren

PDF: drie eikenbladeren

PDF Enkel Japans notenboom blad

PDF: Enkel eikenblad

 

 

 

Augustus 2020

De Hartenberg werkt door, vervolg

Collage reeks

Inmiddels zijn de regels omtrent corona wat versoepeld. Toch blijven de mensen die woonachtig zijn bij ’s Heeren Loo nog binnen. De dagbesteding gaat mondjes maat open. Voor de thuisblijvers zijn er weer nieuwe ideeën gefilmd. Deze zijn te zien op de Facebooksite “de Hartenberg werkt door!”. Natuurlijk ook filmpjes van Inner©Image.

Hieronder vind je de tekeningen die gemaakt zijn met de bijpassende link naar het filmpje.

Op verschillende ondergronden wordt met knikkers een laag verf aangebracht. Dit geeft een leuk effect. Terwijl je bezig bent geeft het een ritmisch geluid. Het eindresultaat is voor de ene een eindstation. Leuk om een collage’s mee te maken In vier delen laat ik zien in filmpjes hoe je van knikkerend schilderen, scheurend schilderen, stempelend schilderen tot een collage komen van vliegende vogels.  Dit is een laagdrempelige manier van schilderen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Knikkerend schilderen, collage deel 1

 

Scheurend schilderen, collage deel 2

Abstract een landschap maken. Met knikkers beschilderde velen papier worden gebruiken om een collage mee te maken. Dit door ze in stroken te scheuren, om vervolgens de stroken op een bepaalde wijze samen te voegen. Daarbij wordt aanvullend ook gebruik gemaakt van tekentechnieken. Zo wordt een abstract landschap gemaakt.

Een laagdrempelige techniek voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Stempelend schilderen, collage deel 3

Schilderen kan ook door te stempelen. De stempels die hier gebruikt worden zijn gemaakt van lege wc rollen. Het stempelwerk wordt verfraaid door met krijt of pen details er aan toe te voegen. Zo ontstaan structuren die we gaan gebruiken voor een collage. Het is een techniek die uitnodigt om te experimenteren en om zo op ontdekking uit te gaan.

Dit op een laagdrempelige manier voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Vliegende vogel, collage deel 4

Met het werk wat gemaakt is in het filmpje “stempelend schilderen” gaan we een collage maken van een vogel. Delen uitknippen of prikken en weer samen voegen. Kleuren combineren en spelen met het materiaal wat er is. Het is een voorbeeld om meerdere dieren uit te beelden in een collage.

Dit op een laagdrempelige manier. Speciaal gemaakt voor mensen met een verstandelijke beperking.

De mallen die in dit filmpje gebruikt zijn voor de vogel zijn als pdf te vinden op www.inner-image.nl/nieuws-van-innerimage/ .

Download mal vleugel

Download mal lijf vogel

Download volledige vogel

 

Juli 2020

Persbericht in de Gelderlander

Lokale ondernemers bundelen hun krachten via Ontdek Jouw Kracht

Veel locale ondernemers zaten met de handen in het haar toen de coronacrisis losbarstte. Want wat doe je dan, als je normale aanbod niet door kan gaan? Linda ten Bruin, eigenaresse van Balans in Jezelf, zag hier een mooie kans liggen. Wat nu als we de krachten bundelen van verschillende ondernemers uit de omgeving van Arnhem en Ede?

Zij riep de website ontdekjouwkracht.com in het leven. Op deze website zijn gratis cursussen, tips en adviezen te vinden waardoor je in deze bijzondere tijd meer in balans komt en meer in je kracht komt te staan. Juist doordat we allemaal meer binnen zijn, is dit een uitgelezen kans om ook meer naar binnen te keren in onszelf. Wat leeft er in je hart en wat heb je juist nu nodig?

Ondernemers met verschillende expertise bieden allerlei oefeningen, video’s, podcasts en blogs aan om zelf -online- mee aan de slag te gaan. Van creatieve opdrachten tot lichaamsoefeningen, van voeding tot meditatie en me-time voor mama’s. Er is voor ieder wat wils en dat is nu juist de kracht van dit gezamenlijke initiatief.

Wat begon met een paar ondernemers groeide geleidelijk uit tot een groep van acht vrouwen die wekelijks een nieuw onderdeel van een cursus online zetten. Linda: “Ik werd heel blij van al die mooie bijdragen. Sommigen kende ik al persoonlijk, anderen heb ik tijdens deze coronacrisis online en telefonisch leren kennen. Nu we weer iets meer vrijheden hebben organiseerde ik een ontmoeting voor alle aangesloten ondernemers bij mij in de tuin. Wie weet wat voor offline samenwerkingen hieruit voort zullen vloeien in de toekomst!”

Eén van de aangesloten ondernemers is Babette Engelgeer, wandelcoach bij Walk ’n Act. “Ik kwam Linda’s initiatief tegen op Facebook, via Coach Ingrid. Zij was al aangesloten en deelde een post over Ontdek Jouw Kracht. Ik was zelf al begonnen met een dagelijkse podcast met inspiratie voor tijdens een blokje om. Het leek me leuk met mijn aanbod ook aan te sluiten bij Ontdek Jouw Kracht, dus zo leerde ik Linda kennen. Mooi hoe dat in je netwerk zo kan gaan. En ik doe soms ook mee met het aanbod van de anderen, want mij inspireert dat ook weer!”

Deelnemende ondernemers zijn initiatiefneemster Linda ten Bruin (Balans in Jezelf), Vera Develing (ConnectYin), Ingrid van Veldhuizen (Coachingrid), Pauline Bruil (Vastenthousiast), Babette Engelgeer (Walk ’n Act), Rianke de Regt (Inner Image), Marloes Valkering (Bewust Geluk) en Maame Joses (Dit is mijn Stijl). Zij komen uit Arnhem, Ede, Velp, Renkum, Oosterbeek en Lunteren.

 

Juli 2020

De hartenberg werkt door, vervolg.

Inmiddels zijn de regels omtrent corona wat versoepeld. Toch blijven de mensen die woonachtig zijn bij ’s Heeren Loo nog binnen. De dagbesteding gaat mondjes maat open. Voor de thuisblijvers zijn er weer nieuwe ideeën gefilmd. Deze zijn te zien op de Facebooksite “de Hartenberg werkt door!”. Natuurlijk ook filmpjes van Inner©Image.

Hieronder vind je de tekeningen die gemaakt zijn met de bijpassende link naar het filmpje.

Samen tekenen, spiegelen.

Met twee mensen ga je een tekening opbouwen. Eerst een lijn waaraan we elkaar gaan spiegelen. Dat wordt goed opletten, want iedere stap wordt steeds moeilijker. Om te bedenken, maar ook om na te doen. Veel plezier ermee!

 

Berkenbos

Met vetkrijt en aquarelverf wordt deze schildering gemaakt. Daar te beginnen met witte vetkrijt, ontstaat een verrassend effect als je de aquarelverf aanbrengt. Voeg wat details toe en zie daar je hebt een berkenbos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen tekenen, estafette.

Samen met elkaar een tekening maken. Dat is gezellig, inspirerend en even een moment voor elkaar. In deze tekening geef je letterlijk het “lijntje” aan elkaar door.

 

 

Juni 2020

De Hartenberg werkt door.

Mensen met een verstandelijke beperking zitten thuis door de corona. Om de dagen aangenamer te maken voor hun, zijn er inspirerende filmpjes gemaakt met zeer leuke ideeën. Deze zijn te vinden op de Facebooksite “de Hartenberg werkt door!” onderdeel van ’s Heeren Loo Midden Nederland.

Ook Inner©Image levert een bijdrage op deze site met laagdrempelige tekenfilmpjes. Ze kunnen de mensen uitdagen, verwonderen, inspireren, verbinden of ontladen. Maar ook gewoon bekeken worden als gezellig vertier.

Hieronder vind je de tekeningen die gemaakt zijn met de bijpassende link naar het filmpje.

 

Tekening Golven op Papier

            

 

 

Samen Tekenen, Verbinding.

Bouw spelenderwijs met elkaar een basistekening. Vul deze met kleur of leuke figuren. Laat je fantasie de vrije loop in de verkregen tekening. Want op papier kan en mag alles.

 

Kleuren krassen

Laag voor laag ga je een tekening opbouwen al krassend met een potlood. Heerlijk  bewegen op papier. Tussen elke kleurwisseling ga je ruimtes in het vel afplakken met stukjes gescheurd papier. Zo worden potloodlagen die je hebt aangebracht zichtbaar. Voor meer kleurkracht voeg je olie toe (zonnebloemolie of olijfolie). Wat een verrassend effect geeft. De bekraste kleurvlakken krijgen in een ander vel papier de ruimte als inspirator voor een nieuwe tekening.

           

 


Juni 2020

Op creatieve wijze een mindset maken: vervolg 2

Week 8

Hoe kom jij uit de verf?

We weten inmiddels hoe we het beste kunnen handelen om de corona zo min mogelijk te verspreiden.  Hoe we ons leven nu coronaproef moeten maken in onze samenleving nog een zoektocht. Iets wat we, als het ware ,op papier gaan onderzoeken.

Hoe kom jij uit de verf?

Vanuit een stromende beweging wordt een basis opgezet. We werken laag over laag.  Net zoals we leren leven met corona, gaan we in deze oefening mee deinen: met de beweging die er is. Daarna gaan we onstuimigheid toevoegen. Wat voor een effect zal dat gaan krijgen op de  schildering?. We veranderen onze horizon en onze mindset waarmee  we onszelf zichtbaar maken: in een portret of in een totaliteit waar onze omgeving en portret in elkaar samenvloeien. Of te wel, “hoe kom jij uit de verf?”.


Vul daarna de vragen in om meer te weten te komen over wat de tekening je te zeggen heeft.

Tekeningen die je maakt zijn heel persoonlijk en moment gebonden. Mocht je willen weten wat de tekentaal in jouw tekening zegt. Stuur dan een foto van de tekening naar rianke@inner-image.nl samen met antwoorden op de vragen die erbij horen. Bij ontvangst bekijk ik jouw tekening en kan ik aan de hand van specifieke vragen je meer inzicht verschaffen.

Vragen:

  • Hoe verliep het stromen voor jou?
  • Welke kleuren heb je gebruikt voor deze tekening?
  • Wat zeggen deze kleuren je in deze tekening?
  • Wat heeft het blazen in de verf toegevoegd aan jouw tekening?
  • Is het gelukt jezelf zicht baar te maken in de schildering?
  • Hoe ben je zicht baar geworden?

 

 

Mei 2020

Op creatieve wijze een mindset maken: vervolg

Week 7

Verbinding

We zijn meer met elkaar verbonden dan we vaak door hebben. Dit liet de Coronatijd ons duidelijk zien: de verbinding was toen soms letterlijk niet mogelijk. De komende tijd gaan we, beetje bij beetje, weer meer met elkaar verbinding maken. Maar hoe ga je dat doen?

In deze tekening gaan we verbindende werelden creëren die er voorheen waren.  In de volgende stap gaan we deze verbindingen letterlijk verbreken om vervolgens een nieuwe verbinding te maken. Ontdek wat de nieuwe verbinding je te bieden heeft.

Vul daarna de vragen in om meer te weten te komen over wat de tekening je te zeggen heeft.

Tekeningen die je maakt zijn heel persoonlijk en moment gebonden. Mocht je willen weten wat de tekentaal in jouw tekening zegt. Stuur dan een foto van de tekening naar rianke@inner-image.nl samen met antwoorden op de vragen die erbij horen. Bij ontvangst bekijk ik jouw tekening en kan ik aan de hand van specifieke vragen je meer inzicht verschaffen.

Vragen:

  • Welke werelden zijn er ontstaan voor jou?
  • Welke kleuren heb je gebruikt voor deze tekening?
  • Wat zeggen deze kleuren je in deze tekening?
  • Wat vind je goed gelukt in de tekening?
  • Wat is minder gelukt in de tekening?

 

Week 6

Jouw basis

De Corona heeft de afgelopen maanden vele agenda’s leeg gemaakt. Alle elementen die een beroep op je deden zijn tijdelijk verdwenen. Hierdoor ontstond er ruimte om weer de tijd te nemen voor de basis elementen in het leven.  Zoals voor het gezin, je huis en het eten dat je genuttigd. Een investering die voeding geeft aan de basis. Die van jouw als van de mensen om je heen. Maar hoe ziet die basis er uit. Dat kun je verbeelden in de volgende tekenopdracht.

Vul daarna de vragen in om meer te weten te komen over wat de tekening je te zeggen heeft.

Tekeningen die je maakt zijn heel persoonlijk en moment gebonden. Mocht je willen weten wat de tekentaal in jouw tekening zegt. Stuur dan een foto van de tekening naar rianke@inner-image.nl samen met antwoorden op de vragen die erbij horen. Bij ontvangst bekijk ik jouw tekening en kan ik aan de hand van specifieke vragen je meer inzicht verschaffen.

Vragen:

  • Hoe heb je de tekening stap voor stap opgebouwd?
  • Welke twee persoonlijkheden kreeg jouw basis?
  • Wat is de interactie tussen jouw basis persoon/wezen en met de andere persoon/wezen?
  • Wat voor een beroep doet die interactie op je basis?

Week 5

Monsterlijk Mooi

De tekening die dit keer wordt opgebouwd in het filmpje heeft als thema flexibiliteit. Het aanpassend vermogen wordt aangesproken. Vooral in deze Coronatijd. Hier is niet iedereen blij mee. Kan ik dat wel?  Hoe ga ik dat doen? Wat wordt er nu van mij verwacht? In deze tekenopdracht wordt een beroep op gedaan op je creativiteit. De creativiteit in het doen tijdens het tekenen, maar ook wordt een beroep gedaan naar de creatieve gedachtes in je hoofd. Zo wordt je fantasie aangeboord. Ook je vermogen van het zoeken naar oplossingen.

Bekijk dit filmpje waarin de tekening wordt opgebouwd.

Het zwarte deel staat voor de coronatijd, waar je in mag bewegen. De witte ruimte is de creatieve geest. Beide plekken geven de ruimte om flexibel mee om te gaan. Vul daarna de vragen in om meer te weten te komen over wat de tekening je te zeggen heeft.

Tekeningen die je maakt zijn heel persoonlijk en moment gebonden. Mocht je willen weten wat de tekentaal in jouw tekening zegt. Stuur dan een foto van de tekening naar rianke@inner-image.nl samen met antwoorden op de vragen die erbij horen. Bij ontvangst bekijk ik jouw tekening en kan ik aan de hand van specifieke vragen je meer inzicht verschaffen.

Vragen:

  • Welk wezen is ontstaan in het zwarte deel ontstaan?
  • Welk wezen is ontstaan in het witte deel ontstaan?
  • Lukte het om je creatieve geest aan te boren?
  • Hoeveel ruimte heb je jezelf gegeven in het zwarte deel?

Week 4

Hoe loop jij in de regen?

 

We zitten al weer twee maanden in de Coronatijd. Een tijd waarin onze vrijheid buiten huis beperkt is. In het begin zet een ieder de schouders eronder. Zo werden er onze huizen aangenaam gemaakt om in te vertoeven. Vonden gezinnen een weg in de taken die er lagen als een weg om de harmonie in huis te bewaren. De veranderingen zullen best wat teleurstellingen teweeg hebben gebracht. Dat is dan ook het thema dit keer. Hoe ga je om met teleurstellingen? Wat doet het met je lijf en met je gedachten en gemoedstoestand? Een onderzoek waard. Dat gaan we dan ook doen in deze tekenopdracht. Daarin wordt een tekening opgebouwd. Ik heb voor een tekenstijl gekozen, die een ieder kan toepassen. Hoe de tekening uitpakt is natuurlijk heel persoonlijk en uniek. Want zoals ik het getekend heb is niet om te kopiëren, maar om geïnspireerd te worden om zelf ermee aan de gang te gaan.

Bekijk dit filmpje waarin de tekening wordt opgebouwd.

Heb jij een paraplu getekend? Dan kan dat in Tekentaal betekenen dat je jezelf indirect beschermd tegen directe informatie of tegenslagen.

Vul daarna de vragen in om meer te weten te komen over wat de tekening je te zeggen heeft.

Tekeningen die je maakt zijn heel persoonlijk en moment gebonden. Mocht je willen weten wat de tekentaal in jouw tekening zegt. Stuur dan een foto van de tekening naar rianke@inner-image.nl samen met antwoorden op de vragen die erbij horen. Bij ontvangst bekijk ik jouw tekening en kan ik aan de hand van specifieke vragen je meer inzicht verschaffen.

Vragen:

  • Hoe heb je de tekening stap voor stap opgebouwd?
  • Hoe groot zijn jouw regendruppels?
  • Wat voor omgeving is er in je tekening?

 

Week 3

Hoe kijk jij?

Kijken doe je met je ogen. In eerste instantie. Maar je kunt ook kijken op verschillende manieren. Om in je kracht te komen gaan we deze week onderzoeken hoe jij kijkt naar situaties, dingen, mensen, en de wereld om je heen. Want hoe jij kijkt zegt wat over jou. Namelijk hoe je in de wereld staat. Door bewust te worden van jouw kijkwijze kun je er bewuster mee omgaan. Dat geeft je kracht op dat gebied.

Bekijk dit filmpje waarin de tekening wordt opgebouwd.

Vul daarna de vragen in om meer te weten te komen over wat de tekening je te zeggen heeft.

Tekeningen die je maakt zijn heel persoonlijk en moment gebonden. Mocht je willen weten wat de tekentaal in jouw tekening zegt. Stuur dan een foto van de tekening naar rianke@inner-image.nl samen met antwoorden op de vragen die erbij horen. Bij ontvangst bekijk ik jouw tekening en kan ik aan de hand van specifieke vragen je meer inzicht verschaffen.

Vragen:

  • Hoe heb je de tekening stap voor stap opgebouwd?
  • Wat heb je op de linkerhelft van het vel getekend?
  • Wat heb je op de rechterhelft van het vel getekend?
  • Wat vind je goed gelukt in de tekening?
  • Wat is minder gelukt in de tekening?

 

 

April 2020

Op creatieve wijze een mindset maken.

De dagen lopen door de corona niet meer zoals je voorheen gewend was. Dat geeft onrust, ontreddering, angst, ruimte om te ontdekken of gewoon rust. Even een moment voor jezelf kan heel fijn zijn. Het zou mooi zijn als je krachtiger uit deze periode kan komen. Door de hectiek van de dag wordt je hoofd belast, terwijl je gevoel of je lichaam andere behoeften hebben. Indirect geeft je lichaam of je gevoel dit aan. Je hoofd is vaak te druk om daar daadwerkelijk naar te luisteren. Nu is het moment gekomen om de rust te pakken, die er door de coronaperiode geboden wordt.

Op verschillende wijze kan je weer in je kracht komen. Tekenen is een manier. Niet alleen om plezierig bezig te zijn, maar ook om je binnenwereld zichtbaar te maken. Tekenen en kleuren beïnvloeden je leven positief, het maakt je vrolijker en veerkrachtiger en is een fijne manier om je vrije uurtjes te vullen en je emotie even lekker de vrije hand te geven. Want op papier kan en mag alles. Hiervoor hoeft je niet te kunnen tekenen. Zolang je een potlood kan vasthouden en daarmee uit de voeten kan is er genoeg om mee aan de gang te gaan.

De komende weken plaats ik op deze site een tekenopdracht. Die je zelf kunt doen /aAan de hand van een filmpje of beschrijving. Je kunt de opdrachten  alleen doenmaar ook samen!  Wil je meer diepgang dan alleen fijn tekenen? Dat kan aan de hand van vragen die gaan over je tekening. Wat heeft de tekening, over jouw binnenwereld te vertellen?

Week 1

Niets is iets!

Soms kan je meer dan je denkt. Niets is ook iets. Geeft ‘het niets’ de ruimte en voor dat je het weet heb je ‘iets’ gecreëerd.  Vooral in deze tijd wordt er een beroep gedaan op je eigen kracht. Kijk wat jij in petto hebt. Ontdek het door deze tekenopdracht te doen.

Vragen over je tekening:

  • Hoe was het om te doen?
  • Wat ging goed?
  • Wat ging minder goed?
  • Wat heeft het proces je gegeven?

Week 2

Krabbel je krachtig

Om je kracht te ontdekken, is het handig om te weten hoe krachtig je bent. Hoe zet je jezelf elke dag weer neer?  Heb je kracht genoeg , of kun je nog wat kracht gebruiken? Weet jij hoe krachtig je bent in deze corona periode? Laat je kracht maar zien in een krabbel of door een lijn neer te zetten op papier! Het papier is een werkveld. Hoe je dat doet ,kun je zien in het filmpje.

Hierboven zie je het eindresultaat van mijn krabbel.

De tekening kan ik als tekentherapeut lezen door middel van tekentaal. Een taal die ik geleerd heb als therapeut. Hoe ik de ruimte op het vel benut heb, kan me al iets vertellen. In het filmpje zag je hoe ik bij het tekenen van de lijn alle kanten op ging. Dit kan betekenen, dat ik in mijn kracht sta wanneer ik alle kanten om mij heen aftast. Ik gebruik in dit filmpje voornamelijk het midden van het papier. Ik had ook meer ruimte kunnen benutten, er is tenslotte nog ruimte over op papier. Wanneer ik de krabbel meerdere keren over teken, dan kan ik mezelf meer in mijn kracht zetten. Op een nieuw vel papier kan ik mezelf uitdagen de gehele ruimte te gebruiken, zonder van mijn papier af te gaan.

Wil jij ook weten wat jouw krabbel jou te zeggen heeft? Dat kan ik je vertellen, door de tekening naar mij te mailen op rianke@inner-image.nl. Ik zal je gerichte vragen geven over de tekening. Als je daarover nadenkt, kan dat je nieuwe inzichten geven.

 

Juni 2019

Bijscholing Psychosociale Basiskennis

De afgelopen tijd heb ik me verdiept in nieuwe kennis en vaardigheden als tekentherapeut bij  Inner©Image. Dit door een opleiding post HBO PSBK te volgen. Het was een leuke, maar ook pittige route om te bewandelen. Ik heb het mogen afsluiten met het behalen van mijn diploma Psychosociale Basiskennis. Zo ben ik als tekentherapeut weer up to date van nieuwe behandelmethodes en achtergronden. Maar ook geschoold om psychische en medische ziektebeelden vroegtijdig te signaleren. Om zo de cliënt passende zorg aan te bieden. Ook als dat betekend dat ik hem of haar moet doorverwijzen naar een specialist of huisarts.

Leuk is ook om te melden dat ik nu als tekentherapeut opgenomen ben in het RBCZ register. Met deze registratie is een deel van de vergoeding voor de therapeutische sessie te declareren bij de zorgverzekeraars. Dit kan een steuntje in de rug zijn om met je vervelende klachten of met wensen mee aan de slag te gaan bij de tekentherapeut. Ik hoop je snel te mogen ontmoeten.

 

Mei 2018

Aarden met veel klei.

Als therapeut is het altijd leerzaam om in de keuken van een collega te mogen kijken. En zo kwam ik terecht bij de workshop Aarden met veel klei, gegeven door Gerrie Ploeg.

Aarden in de zin van werken met klei. En dat deden we niet met een hompje klei, nee, we gingen aan de slag met een hele berg. Aarden sloeg niet alleen op de klei, het was ook de bedoeling je lichaam bewust te ervaren.

We begonnen met het kneden van de klei. Ik stond, met de benen iets uit elkaar, voor een tafel en ik bewoog stukken rivierklei soepel van voor naar achter. “Ervaar de ruimte achter je, want het verleden nemen we mee.” , zei Gerrie. De klei voelde koud en stug aan, maar werd gaande weg in mijn handen warm en soepel. Om vervolgens na een tijdje droog en korrelig en hard te worden. Zo voelde ik, in contact met de klei, wat mijn lichaamswarmte te weeg bracht. Van koud naar warm en van stug naar soepel naar brokkelig. Wie bepaalde de grens om te stoppen, de klei of ik? Het was een mooi proces om te doen en voor dat ik het wist lag er een stapel met geknede bolletjes klei voor mij op tafel. We wisselden met elkaar onze ervaringen uit.

De volgende stap was om een balletje in onze hand op te bouwen met plukjes klei. Zo, ‘plukje voor plukje’, bouwde ik een balletje op. Ik ervoer dat het balletje signalen naar mij gaf. Het balletje rolde steeds naar mijn vingers toe en liet mij daarbij ervaren dat ik in het ‘denken’ zat. Ik moest aardig mijn best doen om het balletje in mijn handpalm te krijgen. De vingers staan symbool voor het denken, de binnenkant van je hand staan symbool voor de emoties en de muis en staat voor het verlengde van de wil. Het verkregen balletje hield ik met instructies van Gerrie op verschillende manieren bewust vast in mijn hand. Voor mijn buik, achter mijn rug (links en rechts) en boven mijn lichaam. Elke positie gaf een eigen gevoel.

In de volgende stap mocht ik de bolletjes klei één voor één vast pakken en met een zwaaiende armbeweging terecht laten komen op de tafel. Ik ging daarbij door mijn knieën om deze beweging met mijn lichaam meer kracht mee te geven, waarbij ik op mijn tenen tot stilstand kwam. Ik bewoog hierbij met gestrekte arm de bol klei naar beneden, naar achteren en naar boven. Ik liet de bol los op het hoogste punt. Het was heerlijk om deze beweging eigen maken en de klei te laten vallen op dezelfde plek. Maar vooral om al mijn verkregen emotionele kracht daarbij in te zetten. Zo liet ik vele bolletjes klei vallen en zo ontstond voor mij op de tafel een berg met klei.

De berg klei was door mijn enthousiasme hoog en breed geworden. Een berg waarmee we verder gingen werken. De klei mocht verschoven worden van boven naar beneden en andersom. Zo werd het één geheel. Wat kostte het mij een kracht en wat was dat herkenbaar in het dagelijks leven qua handelswijze. Al duwend, draaiend en schuivend met al mijn lichaamskracht ben ik met de kleisculptuur aan de gang gegaan om er vorm aan te geven. Beetje bij beetje ontstond er iets, door gewoon te doen, want ik had geen zicht op alle kanten van het sculptuur. Ik heb me hieraan overgeven en ben verder gegaan vanuit mijn gevoel en lichaamskracht. Na wat klei verzet te hebben kwam het moment dat het klaar was. Met een tevreden gevoel heb ik van alle kanten het kleiwerk bekeken. Wat heb ik laten ontstaan in de klei? Wat reflecteerde de klei terug aan mij? Het was waarachtig prachtig hoe je met elkaar (me, myself and I) op die manier kan communiceren.

Nadat alle ontwikkelingen gehoord, gezien en gevoeld waren, mocht ik de kleisculptuur afbreken. Wat vond ik dat een bevrijding. Dat het verbeelden van een moment ook echt een moment bleef en dat het niet tot in de eeuwigheid werd vastgelegd. Helemaal verrast door de mooie ontdekkingen van mezelf en die van de andere deelnemers ging ik naar huis. Het heeft me heel wat gegeven en na al die tijd geniet ik er nog steeds van. Voor mij is het voor herhaling vatbaar. Niet alleen het proces, maar ook de begeleiding van Gerrie Ploeg. Voor mijn praktijk, ga ik daar, waar dat past, bij het lichaamswerk ook gebruik van maken in sessies met mijn cliënten.

Vanuit mijn enthousiasme deel ik graag deze informatie met jullie. De beste informatie verkrijg je door het zelf te gaan ervaren. Dat kan bij Gerrie Ploeg. Zij is kunstzinnig therapeut en heeft een samenwerkingsverband met andere kunstzinnig therapeuten in Klei.nu. Zij geven workshops ‘Kleien met veel klei’ door heel het land. Voor meer info. Zie www.gerrieploeg.nl of www.klei.nu.

Rianke de Regt